Parels


Het Leesparadijs

OBS Harlekijn heeft het leesparadijs: een eigen bieb in de school! Samen met de bibliotheek van Venlo hebben leerlingen keuze uit talloze boeken die ze mogen lenen voor in de klas en thuis. 
 
Het leesparadijs is gevuld met boeken die gekozen zijn door de kinderen dankzij het boekenfestein in 2021. Een plaatselijke boekhandel stelde een lijst op van 250 mogelijke boeken. Dit overzicht werd gecheckt op het eigen boekenbestand van het Leesparadijs. Dubbelingen werden eruit gehaald, net verschenen aanwinsten toegevoegd. De uiteindelijke collectie werd uitgestald en 200 kinderen (groep 5-8) zochten zélf een boek uit. Elk kind noteerde zijn of haar top 3 en één van de drie werd daadwerkelijk gekocht. Wat was dit een boekenfestijn!

Video: Boekenfestijn
 

Natuur-ontdek-speelplaats

Sinds enkele jaren beschikt de Harlekijn over een super speelplaats. Vanuit een Harlekijn tegelwoestijn, is door kinderen, ouders, leerkrachten, buurt, gemeente, woningbouw, vereniging, Jantje Beton, kunstenaars een fantastisch project ontwikkeld en uitgevoerd.

De wensen van kinderen, leerkrachten en buurtbewoners zijn in kaart gebracht. Het ontwerp is getekend door bureau Niche uit Nijmegen. De school is pro-actief geweest in het verwerven van de benodigde gelden. De gemeente VEnlo heeft ook zijn steentje hierin bijgedragen.

De Harlekijn was een van de eerste scholen met een dergelijke speelplaats. Voor de organisatie Jantje Beton is de Harlekijn nog steeds een voorbeeld van hoe het proces is gelopen en hoe het uiteindelijke resultaat is geworden.

Ook heeft onze speelplaats sinds 2018 een interactief speeltoestel. Een speelmat onder een grote blauwe boog die kinderen uitdaagt met denk- en beweegspelletjes. Kinderen kunnen kiezen uit opdrachten en de Yalp vertelt je wat je moet doen...
 

Verslagboek

U hebt natuurlijk wel ergens uw eigen rapport van de lagere school in een doos of map liggen. En misschien heeft u van uw kleuterperiode een plakboek met daarin o.a. werkjes met plakfugeren, met vouwblaadjes, kleuren. Hoe volgen we nu de ontwikkeling van de kinderen op de Harlekijn? 

Vanaf de kleuters t/m groep 8 wordt er van elk kind jaarlijks een boek gemaakt. Dit wordt het 'verslagboek' genoemd. Dit boek wordt verdeeld in drie periodes en wordt voorzien van een verscheidendheid van opdrachten en werkjes die uw kind in deze periode heeft gemaakt. Bij eriode 2 en 3 wordt dit voorzien van een verslag van de ontwikkeling (lees: rapport). Aan het einde van elk jaar ontvangt u dit boek. Aan het einde van 8 jaren Harlekijn heeft u 8 schitterende pareltjes als een bewijs van de ontwikkeling van uw kind op school. U zult hier nog lang van kunnen genieten... En als uw kind op eigen benen komt te staan, kunt u deze boeken als een mooi cadeau meegeven.