Enkele parels van de Harlekijn


Het Leesparadijs

OBS Harlekijn heeft een fantastische bibliotheek: 't leesparadijs. De collectie is 17 boeken op 1 kind, terwijl dit normaal gesproken 6:1 is. De kinderen mogen de boeken zowel voor de klas als voor thuis lenen.  
 
In 2021 is er een feestelijk boekenfestijn georgansieerd. De kinderen van de groepen 5-8 mochten vanuit motivatie zelf een boek uitkiezen dat ook daadwerkelijk gekocht werd. Elk kind liep over de rode loper en kreeg zijn eigen boek!
Wat was dit een boekenfestijn!

Video: Boekenfestijn
 

Natuur-ontdek-speelplaats

Sinds enkele jaren beschikt de Harlekijn over een super speelplaats. Vanuit een Harlekijn tegelwoestijn, is door kinderen, ouders, leerkrachten, buurt, gemeente, woningbouw, vereniging, Jantje Beton, kunstenaars een fantastisch project ontwikkeld en uitgevoerd.

De wensen van kinderen, leerkrachten en buurtbewoners werden in kaart gebracht. Het ontwerp werd getekend door bureau Niche uit Nijmegen. De school is pro-actief geweest in het verwerven van de benodigde gelden. De gemeente Venlo heeft ook zijn steentje hierin bijgedragen.

De Harlekijn was een van de eerste scholen met een dergelijke speelplaats. Voor de organisatie Jantje Beton is de Harlekijn nog steeds een voorbeeld van hoe het proces is gelopen en hoe het uiteindelijke resultaat is geworden.

Ook heeft onze speelplaats sinds 2018 een interactief speeltoestel. Een speelmat onder een grote blauwe boog die kinderen uitdaagt met denk- en beweegspelletjes. Kinderen kunnen kiezen uit opdrachten en de Yalp vertelt je wat je moet doen...
 

Verslagboek

U hebt natuurlijk wel ergens uw eigen rapport van de lagere school in een doos of map liggen. En misschien heeft u van uw kleuterperiode een plakboek met daarin o.a. werkjes met plakfugeren, met vouwblaadjes, kleuren. Hoe volgen we nu de ontwikkeling van de kinderen op de Harlekijn? 

Vanaf de kleuters t/m groep 8 wordt er van elk kind jaarlijks een boek gemaakt. Dit wordt het 'verslagboek' genoemd. Dit boek wordt verdeeld in drie periodes en wordt voorzien van een verscheidendheid van opdrachten en werkjes die het kind in deze periode heeft gemaakt. Bij periode 2 en 3 wordt dit voorzien van een verslag van de ontwikkeling (lees: rapport). Aan het einde van elk jaar ontvangen de ouders dit boek. Aan het einde van 8 jaren Harlekijn hebben de ouders 8 schitterende pareltjes als een bewijs van de ontwikkeling van het kind op school om nog lang van te kunnen genieten... En als het kind op eigen benen komt te staan, kunnen deze boeken als een mooi cadeau meegegeven worden.